Tavaly is Horthy Miklós lett a legnépszerűbb Jász-Nagykun-Szolnok megyei a Wikipédián

Megosztás

Portik Tamástól Petőfi Sándoron át Balázs Kláriig: történelmi korszakokon átívelő lista jelent meg a hazánkban is egyre népszerűbb Redditen, ahol egy felhasználó megyei bontásban több éve összegzi, hogy kinek a Wikipédia-oldalát nézték meg a legtöbben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legkeresettebb névnél megosztóbbat keresve sem lehetett volna találni, a kenderesi születésű Horthy Miklósról van szó.

Nehéz találós kérdés következik: mi lehet a közös Novák Katalinban, Kossuth Lajosban, Gubik Petrában, I. Lajosban és Pottyondy Edinában? Meglepődnénk, ha egy helyes válasznál több is vonatkozna rájuk. Annyi biztos, mindannyian a saját szülőhelyük – pontosabban megyéjük – legnépszerűbb személyei voltak, már ami a Wikipédiás szócikkeiket illeti.

A Redditet hosszú idő óta aktívan használók számára Horthy Miklós Jász-Nagykun-Szolnok megyei győzelme nem lehet túl meglepő, az utóbbi négy évben egyedül 2021-ben nem az egykori Magyar Királyság kormányzója, hanem a néhány héttel ezelőtt Nobel-díjat kapó, Kisújszálláson felnőtt Karikó Katalin lett az első.

A térkép mellett néhány érdekes adatot osztott meg a készítő. Petőfi, Babits és Kossuth már negyedik éve veretlenek a megyéjükben. Horthy mellett további címvédő volt I. Lajos király Pest, Koncz Zsuzsa Heves, Novák Katalin Csongrád-Csanád és Nagy Imre Somogy megyében.

Emellett a hazai belpolitika örök figurái, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc három év után eltűntek a térképről. Azahriah elsöprő tarolással lett aranyérmes a fővárosban, sőt, összesítésben is ő dicsekedhet a Wikipédia leglátogatottabb oldalával 2023-ban, lekörözve a tavaly 200 éves Petőfit.

Kenderesi kiállítás, tavaly idehozták a idehozzák Budapestről a Horthy-vonatot is

A Jászságot egyébként az árokszállási születésű Csányi Sándor nyerte, de a karcagi járásban található Kenderesen született Horthyt azért nem tudta legyőzni. Némiképp érthető, hiszen tavaly volt harminc éve, hogy újratemették, az évforduló alkalmából pedig ismét megnövekedett érdeklődés és annál erőteljesebb összetűzések övezték a nevét.

„Horthy bajtársaival együtt megmentette Magyarországot. Emellett a volt kormányzó hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk” – fogalmazott akkor a Fidesz meghatározó politikusa, Lázár János.

A tavalyi kenderesi felhajtásról riportot írt a 24.hu, ide kattintva tudják elolvasni.

Képek: Farkas Norbert/24.hu, Reddit

Kapcsolódó cikkek